Што е батерија AGM?

На AGM батерија е батерија за складирање што е измислена порано и се користи пошироко. Тоа е запечатена батерија со оловно-киселина регулирана со вентил (исто така наречена VRLA батерија) користејќи сепаратор на стаклени влакна (AGM), претставена од некои компании за производство на батерии во Јапонија. Оваа батерија е еден вид VRLA батерија. Еден вид батерија што исто така припаѓа на батеријата VRLA е батеријата од типот ГЕЛ. Во 90-тите години на минатиот век, развојот на комуникација и електрична енергија направи батеријата од типот AGM да се развива брзо, со голем удел на пазарот и батеријата од типот ГЕЛ е релативно ниска.

AGM батеријата користи чист воден раствор на сулфурна киселина како електролит, а неговата густина е 1,29-1,3лг / cm3. Поголемиот дел постои во мембраната на стаклени влакна, а во исто време, дел од електролитот се апсорбира во внатрешноста на електродата плоча. Со цел да се обезбеди канал за кислородот преципитиран од позитивната електрода до негативната електрода, потребно е да се задржи 10% на порите на сепараторот што не ги зафаќа електролитот, што е дизајн на чиста течност. Полската група го усвојува методот на затегнато склопување со цел да се направи полската плоча целосно во контакт со електролитот. Во исто време, со цел да се обезбеди батеријата има доволен век на траење, електродната плоча треба да биде дизајнирана подебела, и позитивната легура на мрежата прифаќа Pb’-q2w-Srr–А1 кватернерна легура. Запечатените батерии од оловно-киселина од типот AGM имаат помалку електролит, подебели плочи, и пониско користење на активниот материјал од батериите со отворено ќелие. Затоа, капацитетот на празнење на батериите е околу 10% пониски од батерии со отворена ќелија. Во споредба со денешните колоидни запечатени батерии, капацитетот на испуштање е помал.

Во споредба со батеријата со иста спецификација, цената е повисока, но ги има следниве предности: 1. Капацитетот за полнење на циклусот е 3 пати повисока од оловната калциумска батерија и има подолг век на траење. 2. Има поголема стабилност на капацитетот во текот на целиот животен циклус. 3. Перформансите на ниска температура се посигурни. 4. Намалете го ризикот од несреќи и намалете го ризикот од загадување на животната средина (се должи на 100% запечатена инсталација на киселина) 5. Одржувањето е многу едноставно и го намалува длабокото празнење.


Време на објавување: 2020-04-25
ПРАВДА СЕГА