Како работи соларни

Сончев системс се убаво едноставни во работењето. Соларни панели се бесшумни без подвижни делови и потребно е минимално долгорочно одржување. Како сопственик на куќа, ќе уживате во пониски сметки за комунални услуги благодарение на вашиот соларен систем.

Соларните ќелии ја претвораат сончевата светлина во електрична енергија преку „фотоволтаичен ефект“. Направени се од полупроводнички материјали, најчестиот силициум, што е втор најзастапен елемент на планетата. Соларната технологија се користи комерцијално од 1950-тите во апликации кои се движат од калкулатори до сателити.

 

Соларни системи функционираат оптимално кога се соочуваат на југ и на целосно сонце од најмалку 9:00 Сум до 3:00 Премиерот, секој ден, низ годината. Честопати, можно е да се дизајнира околу засенчување предизвикано од оџаци, мијачи, или дрвја.


Време на објавување: 2019-12-12
ПРАВДА СЕГА